IdeeŽn bij de woordjes van VLL

 

Deze ideeŽn hebben wij verzameld op het internet,
we vonden ze op paboforum en het digischoolforum.
Heb je zelf nog ideeŽn, mail ze ons dan!

Saskia mailde ons knijpkaarten die aansluiten bij Kern 1:
Kern 1 woorden

Kern 1 waar hoor je de ...
Kern 1 waar hoor je vooraan de ...?
Kern 1  extra woorden
Kern 1 zinnen
 

Kern 2 woorden
Kern 2 waar hoor je de ...
Kern 2 extra woorden
Kern 2 zinnen

Zelf maakten wij deze werkbladen bij kern 1 en 2

Plak de woordjes bij de goede plaatjes kern 1 ik-vis-pen   Plak de woordjes bij de goede plaatjes kern 1 maan-roos-sok

Zet een rondje om het woordje ik   Zet een rondje om het woordje maan

Zet een rondje om het woordje pen   Zet een rondje om het woordje roos

Zet een rondje om het woordje sok   Zet een rondje om het woordje vis

Domino VLL kern 1 en 2   Memorie VLL kern 1 en 2 (gekregen van Joyce)

Van Sjanie kregen we deze Powerpoints bij Veilig leren lezen:

Kern_1_structuurwoorden    Kern_1_woorden    Kern_1_Begrijpend_lezen

Kern_2_structuurwoorden   Kern_2_woorden

Kern_3_structuurwoorden   Kern_3_woorden    Kern_3_Wat_is_goed?

Kern_4_structuurwoorden   Kern_4_woorden    Kern_4_ Luister_goed

Kern 5_structuur_woorden  Kern_5_woordjes   Kern_5_Wat_is_goed?   Kern_5_Lees_en_klik  

Wat_is_goed?   

Ook maakte zij deze werkbladen:

zeep

Maak_de_letters_vast_aan_het_woord_zeep

Maak_de_letters_vast_aan_het_woord_zeep

Maak_het_plaatje_vast_aan_het_woord_zeep

Maak_vast_aan_het_woord_waar_je_de_z hoort

Plak_het_woord_op_zeep

Plak_het_woordje_bij_het_goede_plaatje_zeep

Stempel_de_goede_letter_zeep

Stempel_het_goede_plaatje_zeep

Waar_hoor_je_de_z

Welke_letter_hoor_je_zeep

Zet_een_rondje_om_de_letters_zeep

Zet_een_rondje_om_het_goede_woord_zeep

Zet_een_rondje_om_het_woord.zeep

 

ijs

Maak_de_letters_vast_aan_het_woord_ijs  

Maak_het_plaatje_vast_aan_het_woord_2.ijs

Maak_vast_aan_het_woord_waar_je_de_ij hoort

Stempel_de_goede_letter_ijs

Waar_hoor_je_de_ij

Zet_een_rondje_om_het_goede_woord_ijs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kern 1

ik

Knutselen:

- tekening van jezelf (juf Daan)

- verjaardagskalender met zilverpapier als spiegel met de tekst spiegeltje,

  spiegeltje aan de wand, wie is er vandaag jarig in het hele land? (juf Daan)

- spiegel: karton met aluminiumfolie en daarna mooie rand erom heen. (Edith)

- een zelfportret maken met kleurpotlood of met wasco. Laat de kinderen goed naar zichzelf kijken in een spiegel. Dan zijn ze ook echt bezig met het woordje ik (Miek)

- een spiegeltje maken met zilverpapier (opplakken op gekleurd papier). het woordje ik eronder schrijven en eventueel versieren met plakfiguurtjes o.i.d. (Lieselot)
 

Spelletjes:

- spelletje ik zie, ik zie wat jij niet ziet.... (juf Daan)

 

maan

Knutselen:

- tekenen met wasco, een maan en sterren en dan met ecoline erover (juf Daan)

- een grote maan laten knippen uit geel papier. De maan een vriendelijk gezichtje geven. Daarna krijgen ze 3 kleine witte blaadjes waar ze respectievelijk de m- aa - n op stempelen. Deze letters moeten dan in de juiste volgorde aan een touwtje aan maan hangen. (Rianne)

- een mobiel maken met een maan en sterren (in het prentenboek kwamen ook sterren voor) (Edith)

- Met geel en wit potlood / wasco tekenen op een zwart vel, net alsof alles in de maneschijn is. (Anita)

 

Spelletjes:

- 'De maan is rond' bij elkaar op de rug (juf Daan)

 

roos

Knutselen:

- een roos maken van papier (blaadjes van halve rondjes rood of roze papier, groene steel en groene blaadjes eraan op een blauwe achtergrond) (juf Daan)

- een grote vaas van papier op de deur van de klas hangen. Op de vaas het woordje roos schrijven. De kinderen tekenen allemaal een eigen roos, uitknippen en deze tegen de deur plakken in de vaas. (Rianne)

- een roos van satťprikker (Edith)

- een roos maken met crÍpepapier en een stokje van ijzerdraad waar de bloem aan wordt vastgemaakt hoewel dit in groep drie nog vrij moeilijk is. Misschien is het een idee om te zorgen voor rondjes (van kurk bijvoorbeeld in drieŽn knippen met een tang, dat moet je wel zelf doen). en de kinderen met gekleurd papier blaadjes te laten maken. Die blaadjes plakken ze vast aan de kurk en de kurk prikken ze vast op ijzerdraad.

 

vis

Knutselen:

- het mooiste visje van de zee voorlezen en het mooiste visje van de zee tekenen of van papier maken (juf Daan)

- een aquarium tekenen met wasco. Later met blauwe ecoline er over heen schilderen. Als laatste op een zwart vel plakken, zodat je de randen van het  aquarium krijgt. Erop letten dat kinderen het blad bovenaan plakken en niet in het midden! (Rianne)

- een vis met de schubben eruit geprikt en dan vliegerpapier erachter (Edith)

- knip een rondje uit een (wit) koffiefilter. Maak deze vochtig met een beetje water. Met druppeltjes ecoline geef je het lijf mooie kleuren. Als de koffiefilter droog is plak je hem op een blauw blad en teken je de rest van de vis erbij. (moimoi)

- een vis laten uitknippen (2 papieren op elkaar) en in het midden nog een rondje eruit knippen. Uit wit vliegerpapier een iets groter rondje laten knippen en deze wordt tussen de twee vissen geplakt. Dit witte vliegerpapier kan versierd worden met andere kleuren vliegerpapier (schubben). Als ze klaar zijn is het erg leuk om ze met plaksel op de ramen te plakken. (juf Barbara)

- vissenkommen maken van showtassen. Hierop teken je een vissenkom. De onderkant van de vissenkom komt tegen een dichte rand aan. De vissenkom wordt open geklapt. Verschillende vissen en waterplanten kunnen dan uitgeknipt worden (ik had verschillende vissen op gekleurd papier gekopieerd) en in de vissenkom geplakt worden (sterke lijm). Stenen laten knippen en onder in plakken. Op zwart papier had ik nog een rand van de vissenkom getekend en als die uitgeknipt is kan die aan beide kanten van de vissenkom geplakt worden. (juf Barbara)

- schilder op een blauw A4'tje golven (oefening van de schrijfletter r) en laat uit golfkarton visjes en planten knippen en opplakken tussen de golven (van onze collega Noortje

- kinderen twee vissen laten uitknippen (in spiegelbeeld) en laten inschilderen/kleuren bijvoorbeeld met wasco/ecoline. Dan niet je de vissen aan elkaar maar je laat nog een klein stukje over. Doordat stuk stoppen de kinderen proppen papier naar binnen en tot slot niet je het ook daar dicht. Zo maken de kinderen een driedimensionale vis. (Miek)

(foto gevonden door Miek)

 

sok

Margriet mailde ons: Er is een Tv-programma, Leesdas dat de volgorde van de methode Veilig Leren lezen volgt. Er zitten ook erg leuke tips tussen om letters aan te leren. Bij het woordje sok houden ze bijvoorbeeld een sokkenparade.

Knutselen:

- op een verfvel een sok tekenen en deze met wasco of verf in laten kleuren/verven met textuur. Deze uitknippen en aan de waslijn hangen. (juf Daan)

- maak van een sok een handpop, kan op een vrij simpele manier, de mond is misschien wat lastig maar de rest kun je allemaal plakken. In ikmikloreland komt ook een handsok in voor (sokje) (Miek)

- een sok uitknippen uit borduurkarton (dat karton met al die gaatjes) de kinderen kunnen met wol en een stompe naald een sok "borduren". (moimoi)

Gymles

-In de klas hebben we een aantal losse sokken bij elkaar gezocht (vis. discr. en de versch. soorten sokken bekijken, voelen). Het sokkenpaar wordt bijeen gerold. Met de sokken kan nu prima gegooid worden.
Inleiding: Ieder kind krijgt een paar opgerolde sokken en mag er vrijuit mee spelen. (rollen, (ergens in, naar- of door- ) gooien, voetballen).
Kern; Twee groepen (of meer) worden gevormd. Ineen groep de kinderen die iets zachter en minder gericht gooien of door andere redenen langzamer zijn of minder spanning kunnen verdagen. De andere groep zal duidelijk zijn. Elke groep wordt in tweeŽn gesplitst en staan gescheiden door b.v. een bank tegenover elkaar. En danÖÖhťťl veel opgerolde sokken aanbieden enÖÖÖÖ..sokkengevecht ! Gooien, vangen, oprapen en ontwijken van de gegooide sokken. Er kan niemand af worden gegooid, dus iedereen blijft actief totdat ze uitgeput zijn
Afsluiting: De opgerolde sokken worden in kleine groepjes verdeeld.
Elk klein groepje mag letters proberen te vormen die ze al geleerd hebben, b.v. de s van SOK (m.c.)

 

pen

Knutselen:

- een tekening maken met pen (Edith)

- een penvulling (wel duur maar zouden de kinderen ook mee kunnen nemen). Met klei of papier-machť eromheen zodat je een echte pen krijgt. Als dit droog is laten verven en daarna lakken. En dan hebben ze een echte pen gemaakt. (moimoi)

Overige:

- en dagje met een pen schrijven (Edith)

 

en

Knutselen:

- een leuke knutsel bij het woordje EN kregen we van Danielle:  Twee puzzelstukjes laten uitknippen door de kinderen waarbij ze op ieder stukje iets tekenen/schrijven wat absoluut niet zonder elkaar kan. Bijvoorbeeld op het ene stukje puzzel een viool en het andere stukje een strijkstok. Daarna de puzzelstukjes op een gekleurd achtergrondje plakken en klaar is EN. Het woordje kan je erbij laten stempelen/schrijven.

 

Kern 2

Algemene ideeŽn:

- een ziekenhuishoek te maken maar wel simpel: een bed (grote kussens), een dokterskoffertje met echt verband erin en misschien wat pleisters en een zustersschortje, van harte beterschapkaarten. Verder blijft de poppenhoek bij ons hetzelfde. (juf Daan)

- een poppendokterhoek in richten (Edith)

- Je verandert de tekst van het lied "hoofd - schouders - knie en teen, knie en teen" in de woorden die aan bod komen: "oog - neus en buik en teen, buik en teen". (Anneleen)

- Laat de kinderen zichzelf knutselen en als laatste de woordjes van kern 2 erbij plakken.

(foto van Carola)

 

neus

IdeeŽn:

- Bij het woordje neus wil ik ze van alles laten ruiken. We bespreken erbij waarvoor een neus eigenlijk is, wat doe je ermee. We bekijken ook neuzen. De een heeft een grote, de ander een kleine, de een dikke, de ander een platte enz. (juf Daan)

Knutselen

-Ik heb een bestandje met daarop een gezicht zonder neus. Van de onderkant uit steek je een naald met een stuk wol door het papier naar voren in het bovenste gaatje. Aan de voorkant in het onderste gaatje prik je de naald weer naar de achterkant van het papier. Zorg dat er wat 'speelruimte' van het wol overblijft en maak het wolletje aan de achterkant vast. Je hebt nu een neus van wol. Met je vinger kan je het wol alle kanten optrekken en zodoende dus gekke neuzen maken! (Danielle)

- zakdoeken maken (Edith)

- Schrijf op zakdoekjes in verschillende schrijfwijze het woord 'neus'. We kunnen de zakdoekjes alleen gebruiken om onze neus te snuiten, als het woord 'neus' correct geschreven was. (Anneleen)

- neus maken van een eierdoos - daar waar 1 ei in past (moimoi)

 

oog

IdeeŽn:

- Bij het woordje oog wil ik het ook gaan hebben over de pupillen. Misschien heeft een kind in je klas een bril of net een onderzoekje gehad of zijn bril nog wel op de goede sterkte was (dan krijgt het kind druppels in het oog waardoor het hele grote pupillen krijg, daar kan het kind dan misschien over vertellen. Heb je gelijk een stukje biologie/natuur te pakken! (juf Daan)

- een ogentest doen bij de kinderen (Edith)

Knutselen:

- gebruik verschillende toiletpapierkokertjes, Aan het uiteinde kleef je het rondje dicht en aan de binnenkant schrijf je het woord 'oog' op allerlei manieren (vb. goo, oof, ogo, ...) De kinderen moeten dan door het kokertje kijken en zeggen of het goed of fout geschreven is. (Anneleen)

- bril maken - een gekke bril (moimoi)

 

buik

Knutselen:

- bij 'buik' paste ik opnieuw hetzelfde principe toe, maar deze keer met ballonnen die de dikke buik voorstelden. Op de ballonnen schreef ik dan met alcoholstift 'buik, biuk, kiub, ...' De 'foute' ballonnen mochten de kinderen komen stuk prikken. (Anneleen)

- buik uitknippen en laten vullen met allemaal lekkere dingen uit de allerhande van bv albert heyn. (moimoi)

 

teen

Knutselen:

- slipper maken, voet van de leerling omtrekken en helemaal laten beplakken met vliegerpapier. Een bandje eromheen maken en je hebt een slipper. Het woordje teen laten stempelen op de slipper is ook leuk. (moimoi)

Letterwinkeltje    Spellen   Letters in de klas