Kinderboekenweek 2008

Thema: Poezie

Zinnenverzinzin

 

Zinnenverzinzin

Soms kun je zinnenverzinzin hebben:
Zin om de zinnen die zingen vanbinnen
Naar buiten te spinnen als spinnen hun webben.
Zodra je begint is er al een begin,
Een zinnenvanbinnenverzinzin.

Joke van Leeuwen

 

Voor de boeken van de Gruffalo hebben we al wat materialen, die vind je hier.

Ook heeft de bibliotheek in Breda weer een digitaal prentenboek gemaakt, dat vind je hier.

 

Dorothee mailde ons deze ideeŽn:
* Tekenen nav een gedicht. In bijv. Ziezo van Annie M.G. Schmidt vind je erg leuke gedichten waarover kleuters kunnen tekenen.
* Een rijmhoed maken...... met deze muts op je hoofd praat je niet meer gewoon maar kun je alleen nog maar rijmen/dichten. De kinderen krijgen een (hoge) strook. Deze beplakken ze met letters, zinnen, rijmwoorden die ze zelf verzinnen. De leerkracht schrijft deze op een gekleurd papier. Uitknippen en plakken maar. Om de hoed nog leuker te maken kun je er b.v. krullen van vlechtstroken op plakken (vlechtstrook om potlood rollen), plaatjes uit tijdschriften bij laten plakken e.d.
*Rijmoefening
Vouw 8 vakken in een knutselvel (recht kruis+ kast). Laat de kinderen in het linkervak een plaatje uit een speelgoedfolder plakken. Ernaast, in het rechtervak, teken je iets wat rijmt op het plaatje.
*Een rijmboek maken voor in de leeshoek.
Maak een boek met allerlei gekleurde bladzijden. Op het groene blad komen woorden die rijmen op groen, verzonnen door de kinderen. Op het gele blad komen woorden die rijmen op geel....e.d.
Leuk om op ieder blad iets van die kleur te knippen en plakken of tekenen. Het boek wordt een boek van en voor de kinderen en blijft in de leeshoek.

 

Hieronder wat tips die wij van de bibliotheek in Breda kregen om je klas of de school leuk aan te kleden binnen het thema poezie.
 

Poeziewaslijn

Poeziewaslijn. Hang aan de waslijn een envelop met een foto of tekening erop. De leerlingen moeten dan op zoek gaan naar een gedicht dat erbij past.  (Uit: Jan van Coillie- Poezie graag!)

 

Gedichtenhuis.
Gedichtenhuis. Teken op grote vellen behangpapier een groot huis met veel ramen. Achter de ramen worden de gedichten verstopt. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er dagelijks een raam geopend, wordt het gedicht voorgelezen en kunnen er activiteiten omheen gedaan worden. (Bibliotheek Breda) 
 
Gedichtentafel of stoel
Maak samen met de groep een eigen gedichtentafel of stoel/krukje. Verf en beplak een oud tafeltje of stoel met fragmenten van gedichten en versjes. Als de leerlingen zelf gedichten hebben gemaakt kunnen deze natuurlijk ook prima worden gebruikt voor de gedichtentafel. (Bibliotheek Breda) 
 
Gedichtenpot of doos
In een bloempot of mooie doos worden kaarten met gedichten verzameld. (Bibliotheek Breda) 

Gedichtenposters
Maak met de kinderen uit je groep posters zoals te vinden zijn op
www.plint.nl